Cursus draaien Jaar/Semester (Do-Av)

Back to top
Van
22 september 2022
Tot
08 juni 2023
Op volgende data gaan er geen lessen door:
Donderdag 03-11-'22 (Herfstvakantie)
Donderdag 22-12-'22 (Facultatieve vrije dag)
Donderdag 29-12-'22 & 05-01-'23 (Kerstvakantie)
Donderdag 23-02-'23 (Krokusvakantie)
Donderdag 06-04-'23 & 13-04-'23 (Paasvakantie)
Donderdag 18-05-'23 (O.H.Hemelvaart)
19.00u - 22.00u

Draaicursus op donderdag avond voor beginners en gevorderden

Deze opleiding is beschikbaar als jaarcursus of semestercursus.

  • Het eerste semester loopt van 22-09-2022 tot 26-01-2023
  • Het tweede semester loopt van 02-02-2023 tot 08-06-2023
Leerkracht: Manu Willems

Het draaien is een bijzonder leuke keramische discipline. Niet de eenvoudigste, maar oefening baart kunst. Mits de juiste begeleiding zal je op termijn je eigen servies, vazen of andere kunstwerken kunnen draaien.

In deze lessenreeks leer je de basistechnieken voor het draaien aan de draaischijf. Gevorderden kunnen hun technieken verder verfijnen. Door de individuele begeleiding wordt ieder op zijn/haar niveau ondersteund voor een optimaal draairesultaat.

We richten ons in deze opleiding enkel op de praktijk van het draaien en beperkt ook op decoratiemethodes op de draaischijf. Leren glazuren is uitdrukkelijk niet inbegrepen en vraagt een specifieke afzonderlijke opleiding. We bieden hiervoor de opleiding "kant-en-klaar" glazuren aan.

Maximaal 10 deelnemers

Het maken van degelijk serviesgoed leer je niet van vandaag op morgen

Wie degelijk serviesgoed wil gaan maken, zal dat waarschijnlijk vroeg of laat op hoge temperaturen boven 1200°C gaan doen, wat bijkomende kennis en voorzorgen vraagt. We raden daarom sterk aan om ook de mini-opleidingen "basiskennis klei" en "bakprocessen - ovens laden en stoken" te volgen.

Daarnaast draag je bij het maken van serviesgoed ook een verantwoordelijkheid tegenover de gebruikers van je servies. Je servies moet veilig en functioneel zijn. De opleiding "kant-en-klaar" glazuren bevat daarom specifiek een hoofdstuk dat voedselveiligheid en werken op hoge temperatuur behandelt.