Orton Pyrometrische Kegels (Cones)

Back to top

Gebruik van pyrometrische kegels

Het gebruik van pyrometrische kegels (Cones) moet correct gebeuren om accurate resultaten te verkrijgen.

  • Kleine kegeltjes worden normaal gebruikt om ovens van het kiln-sitter type aan te sturen. (minicones)
  • Controleren van temperaturen en heatwork in ovens gebeurt normaal met de grotere kegels. (large cones)

Normaal gebruik je minimaal 3 opeenvolgende kegelnummers, waarvan de middenste overeen komt met de tempertuur die je wil checken. (Meer kegels zijn een optie voor extra controle over een ruimer temperatuursinterval). Een kegelnummer komt overeen met een temperatuur, maar er is een lichte variatie in deze temperatuur al naar gelang de stooksnelheid in de eindfase van de stook (laatste 100°C). Bij traag stoken zal kegel bij een lagere temperatuur ombuigen, bij sneller stoken zal de kegel bij een hogere temperatuur ombuigen. Meestal zal je 150°C per uur als referentie moeten gebruiken.

  • De juiste hoek moet worden aangehouden, deze is verwerkt in de schuining onderaan de kegel. 
  • Kegels mogen niet als domino's tegen elkaar omvallen, en plaats je zo dat ze parallel naast elkaar vallen
  • De steun waar de grote kegels in staan, moet 4,5 cm van de  kegel vrij laten uitsteken
  • Stooksnelheid heeft invloed op de valtemperatuur van de kegel, je vind die terug in de cone chart die hieronder als download beschikbaar staat. Je kijkt naar de lijst in °C, kiest het type kegel en de stooksnelheid. Zo kan je de valtemperatuur voor de gekozen kegel bij de gekozen stooksnelheid aflezen. Je kan ook de kegel zoeken die je nodig hebt op basis van de stooksnelheid en de temperatuur die je wil checken.
  • Een temperatuur is correct gehaald als de kegel "tip-touching" is, het is dan een mooie boog met de tip van de kegel tot net tegen het standvlak. Light hij vlakker dan is de kegel te heet geworden. Staat de kegel maar licht gebogen dan werd de juiste temperatuur nog niet bereikt.
  • De bruinrode versies van sommige kegelnummers  (010 tot 3) bevatten ijzeroxide. Je mag deze enkel gebruiken in een oxiderende of neutrale stook (klassieke stook in elektrische oven). In een reducerende stook gedragen ze zich niet correct. Er bestaan alternatieven zonder ijzeroxide voor deze kegels.

Meer informatie vind je ook op de website van Orton (bereikbaar via links). Het gebuik van kegels wordt in meer detail besproken en geïllustreerd in onze mini-opleiding stookprocessen / ovens laden.