FAQ opleidingen - Voorkennis & Volgorde
Ik heb reeds ervaring. / Ik heb al ergens een opleiding gevolgd. Moet ik ook de beginnerscursus volgen of mag ik meteen in een vervolgcursus stappen?
- Dat is moeilijk om voor iedereen in het algemeen te beantwoorden. We moeten dit voor jou individueel checken op basis van je werkstukken en een gesprek. Het niveau van opleidingen die gevolgd zijn varieert zeer sterk. "Ervaring" blijkt ook een erg rekbaar begrip te zijn. Het is niet uitgesloten dat je de beginnerscursus kan overslaan, maar we staan het ook niet standaard toe.
- We zijn er over het algemeen voorstander van, dat de fundamenten waarop we in onze opleidingen verder bouwen, ook bij ons gelegd werden in de beginnerscursussen. Soms zijn foute dingen aangeleerd die we eerst moeten bijsturen. Dit ontdekken we best in de beginnersreeksen.
Ik wil ook gaan keramieken, welke opleiding volg ik best? Is er een volgorde of traject dat ik best volg?
- We raden aan dat iedereen eerst een beginnerscursus volgt om de mogelijkheden wat te verkennen en vertrouwd te raken met belangrijkste basisbegrippen en technieken. We leren je in deze cursus ook wat de grootste risico's zijn, zodat je er al vroeg rekening mee kan houden.
- Daarnaast raden we aan dat iedereen de mini-opleiding "basiskennis klei" volgt, waarin we wat verder in gaan op wat klei is, de eigenschappen en gedragingen van klei, de benamingen van klei en welke klei je best kiest voor welk doel.
- Na deze opleidingen kan je gaan kijken welke verdere opleidingen je volgt, al naargelang de technieken waarover je meer wil leren. Als er specifieke voorkennis verwacht wordt, zullen we dit ook steeds vermelden in de beschrijving van een opleiding.
- Het kan ook nooit kwaad om op de hoogte te zijn van wat er nog met je klei en glazuur gebeurt bij het bakken. Ook als je zelf nooit ovens wil gaan stoken, kan je met deze kennis je resultaten verbeteren en problemen vermijden. Onze mini-opleiding "bakprocessen / ovens laden" kan je hiermee helpen
Ik wil leren draaien. Heb ik hievoor ook basiskennis van algemene technieken nodig?
- Dit is geen strikte noodzaak, maar het wordt wel sterk aangeraden. De draaicursussen zijn enkel gericht op het draaien zelf en de eventuele decoraties die op de draaischijf gebeuren omdat ze nauw verbonden zijn met de vormgeving. Leren glazuren maakt bijvoorbeeld geen deel uit van de draaicursus.
- Waarschijnlijk ga je vroeg of laat meer nodig hebben dan enkel je draaitechnieken om je werkstukken naar een hoger niveau te tillen. Het is logischer om de mogelijkheden, wat basiskennis en terminologie van de keramiek, op voorhand aan te leren en pas daarna specifiekere technieken uit te diepen.
Ik wil zelf serviesgoed / gebruiksgoed gaan maken (draaien of opbouwen), welke opleidingen moet ik volgen?
- Het maken van degelijk serviesgoed is technisch één van de moeilijkere dingen om tot een goed einde te brengen. Daarnaast draag je ook een behoorlijke verantwoordelijkheid naar de gebruikers of je klanten. Slecht serviesgoed is niet duurzaam en kan zelfs gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Wij beschouwen het maken van serviesgoed dan ook als de topsport van de keramiek. De populariteit van keramiek als hobby heeft er helaas echter ook voor gezorgd dat heel wat mensen met weinig opleiding op een lichtzinnige manier serviesgoed zijn gaan maken, zonder op de hoogte te zijn van risico's en verantwoordelijkheden. Een kunstwerk dat je niet mooi vindt, kan je negeren, maar met gifstoffen of glazuursplinters in je eten of een ovenschotel vol hete gratin die kapot springt in je handen is dat helaas niet het geval.
- Om degelijk serviesgoed te kunnen maken, raden we aan dat je de beginnerscursus en de mini-opleiding "basiskennis klei" eerst volgt, gevolgd door een draaicursus als je serviesgoed wil gaan draaien of een verdere uitdiepingscursus in de opbouwmethode die je wil gaan toepassen als je niet op de draaischijf gaat werken. Om duurzaam en veilig werk te kunnen maken zou je ook het bakproces en het glazuren goed moeten begrijpen. Daarom volg je best ook de mini-opleiding "Bakprocessen / ovens laden" en de opleiding "Kant-en-klaar glazuren". Wie zelf glazuren wil gaan maken kan ook voor het eerste en tweede jaar van de opleiding "glazuurontwikkeling" kiezen.