Faq klei - chamottering
Wat is chamotte?
- Chamotte is gebakken klei die vermalen wordt en dan aan plastische klei toegevoegd. Het is de korrel (de "steentjes") die je vaak ziet en voelt als je met de klei werkt. Je voelt deze echter niet doorheen de verpakking zoals sommigen geloven.
Hoe wordt de chamottering van een klei aangeduid?
- Chamotte wordt aangeduid met een percentage (de hoeveelheid) en een korrelgrootte (de grofheid). Wanneer er gesproken wordt over meer chamotte zou het eigenlijk om het percentage moeten gaan, maar vaak wordt er door sommigen ook foutief een grovere korrel mee bedoeld.
Waarom kunnen jullie mij geen klei met 0,02 mm chamotte geven? Ik heb die nochtans al gehad / Het staat zo op de verpakking.
- Helaas heb je het etiket niet correct gelezen. Er staat "0-0,2". Dat is "nul streepje nul komma twee". Er staat dus niet "0,02 mm", maar "van 0 tot 0,2 mm". Chamotte met een korrelgrootte van 0,2 mm noemen we poederchamotte. Deze korrel is al zo fijn dat je hem niet meer voelt en het is de fijnste chamotte die courant aan klei wordt toegevoegd. Een fijnere korrel bestaat, maar wordt niet zo vaak als toevoeging voor klei gebruikt. Er wordt dan eerder gekozen voor een klei zonder chamotte.