Cursus draaien Semester 1 (Di-Av)

Back to top
Van
19 september 2023
Tot
23 januari 2024
Op volgende data zullen er geen lessen doorgaan:
Dinsdag 31-10-'23 (Herfstvakantie)
Dinsdag 19-12-'23 / 26-12-'23 & 02-01-'24 (Eindejaar)
19.00u - 22.00u

Draaicursus op dinsdag avond voor beginners en gevorderden

Deze opleiding is omwille van administratieve vereenvoudiging enkel nog beschikbaar als semestercursus.

De korting die vroeger werd toegekend voor het volgen van de jaarcursus, zal voortaan worden toegekend aan leerlingen die na het volgen van het eerste semester, aansluitend ook inschrijven voor het tweede semester van het lopende schooljaar.

  • Het eerste semester loopt van 19-09-2023 tot 23-01-2024.
  • Lesdata voor het tweede semester worden in november kenbaar gemaakt. Eerder kan je hiervoor niet inschrijven.
Leerkracht: Manu Willems

Het draaien is een bijzonder leuke keramische discipline. Niet de eenvoudigste, maar oefening baart kunst. Mits de juiste begeleiding zal je op termijn je eigen servies, vazen of andere kunstwerken kunnen draaien.

In deze lessenreeks leer je de basistechnieken voor het draaien aan de draaischijf. Gevorderden kunnen hun technieken verder verfijnen. Door de individuele begeleiding wordt ieder op zijn/haar niveau ondersteund voor een optimaal draairesultaat.

We richten ons in deze opleiding enkel op de praktijk van het draaien en beperkt ook op decoratiemethodes op de draaischijf. Leren glazuren is uitdrukkelijk niet inbegrepen en vraagt een specifieke afzonderlijke opleiding. We bieden hiervoor de opleiding "kant-en-klaar" glazuren aan.

Maximaal 10 deelnemers

Het maken van degelijk serviesgoed leer je niet van vandaag op morgen

Wie degelijk serviesgoed wil gaan maken, zal dat waarschijnlijk vroeg of laat op hoge temperaturen boven 1200°C gaan doen, wat bijkomende kennis en voorzorgen vraagt. We raden daarom sterk aan om ook de mini-opleidingen "basiskennis klei" en "bakprocessen - ovens laden en stoken" te volgen.

Daarnaast draag je bij het maken van serviesgoed ook een verantwoordelijkheid tegenover de gebruikers van je servies. Je servies moet veilig en functioneel zijn. De opleiding "kant-en-klaar" glazuren bevat daarom specifiek een hoofdstuk dat voedselveiligheid en werken op hoge temperatuur behandelt.